Solliciteren

Solliciteren

Solliciteren kun je leren! Bij Studio Werk

Wil je goed voorbereid op zoek naar een (nieuwe) baan? Bij Studio Werk krijg je hulp en tips van een recruiter bij het maken van een plan van aanpak, het opstellen van je CV en het voeren van een sollicitatiegesprek. Met de onderstaande links kan je ook zelf aan de slag met handige templates, informatie en opdrachten.

Een goed begin is het halve werk

Een essentiële eerste stap bij het vinden van een baan is je af vragen hoe jouw (nieuwe) baan eruit moet zien. Wat kan je? En wat vind je belangrijk? Zorg dat je – voordat je op zoek gaat – je prioriteiten voor ogen hebt: geld verdienen? Ervaring op doen? Flexibele werktijden, een netwerk opbouwen of een kantoor op fietsafstand?

Zoeken!

Waar vind ik werk? Op internet zijn veel vacatures te vinden: monsterboard.nlnationalevacaturebank.nl en bijvoorbeeld jobbird.nl. Ook sociale media als LinkedIn en Twitter zijn goede bronnen. Check bijvoorbeeld de tips uit onze LinkedIn workshop op SlideShare en deze blog over vacatures vinden via Twitter zonder account. Een heleboel banen zijn niet via een vacature te vinden, dus stuur gerust open sollicitaties naar bedrijven en organisaties die jou interessant lijken. Een goed netwerk is dan ontzettend waardevol.

Maak een professionele CV en schrijf een motivatiebrief die bij je past.

Goede vacature gevonden? Dan is het belangrijk dat jouw CV en motivatiebrief opvallen tussen de vele anderen. Let erop dat je per vacature keuzes maakt in het noemen van ervaring en opleiding, zodat deze aansluiten bij de functie. Zorg ook voor een opvallende lay out van je CV: het oog wil ook wat! Op de websites www.cvmaken.nl of www.lifebrander.nl vind je templates die je zelf kan aanpassen. Apple gebruiker? Dan maak je met www.belightsoft.com je CV helemaal spik en span!

Bel!

Bel altijd om te controleren of je brief is aangekomen en stel tegelijk een aantal vragen over het bedrijf of de functie. Vraag ook, voor zover dat niet al in de vacature is aangegeven, naar het vervolg van de procedure, wanneer krijg je bericht? Wanneer zijn de gesprekken? En bel eventueel later nog eens, als de datum is verstreken.

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Hoe? Door de juiste dingen te zeggen én te vragen! Bij Studio Werk bereiden we je goed voor. Kijk ook naar de Studio Werk presentatie over het sollicitatiegesprek: informatie, tips en video’s die je helpen bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Overige links

www.dressforsuccess.nl
met gepaste kleding succesvol solliciteren, een goede eerste indruk is het halve werk.

wwww.dresscode.nl
met een special over solliciteren en kleding, zodat je goed voorbereid een sollicitatiegesprek ingaat.

Wat verdien je?
Voorbeeld van een tabel met beroepen en bedragen (bruto) bij voltijd werken.